x 
Winkelwagen - 0,00 €

  • Winkelwagen is leeg
  • Regio Abruzzen

    Regio Abruzzo
    Abruzzo wordt in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd en ligt centraal in Italië aan de Adriatische kust. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat zoveel wilde zeggen als Land van de zwijnen. Het landschap van Abruzzo kenmerkt zich door zeer veel bossen en erg steile bergen. De regio is zeer rijk aan natuurschoon en telt drie grote nationale parken en één regionaal natuurpark: Gran Sasso - Monti della Laga, Maiella, Abruzzo, Lazio e Molise en Velino-Sirente. Het Abruzzo nationale park staat bekend om de bruine beren die er nog leven.

    De wijngebieden van deze regio zijn meer richting de kust van de Adriatische Zee gesitueerd. Abruzzo behoort qua productiehoeveelheid tot de top van Italië.

     

  • Regio Basilicata

    Regio Basilicata
    In de hak van Italie ligt het wijngebied Basilicata (of Lucanië). Hier ligt in het warme zuiden het rotsachtige terrein van de uitgedoofde vulkaan de Vulture. Hier verbouwen ze Aglianico druiven, die in combinatie met de specifieke bodem volle en aromatische wijnen opleveren.
    Basilicata is een regio met een beperkt aanbod wijnen en waarvan één van de meest gewaardeerde druif uit deze streek de Aglianico del Vulture is.

  • Regio Campania

    Regio Campania
    Campania is de zuidelijke regio, waar Napels de hoofdstad van is en de Vesuvius de wereldberoemde vulkaan die Pompeï bedolven heeft. Al ver voor het begin van onze jaartelling werd er wijn gemaakt in Campánia, een heuvelachtig gebied rond de stad Napels. Het waren de Grieken die gebruik maakten van de vruchtbare vulkanische grond en diverse druivenrassen introduceerde zoals Greco, Aglianico en Falanghina. In de oude geschriften is ook terug te vinden dat de Romeinen de wijnen van Avellino en Vesuvius zeer waardeerde. En ondanks dat de wijnbouw dus tot ver in de geschiedenis terug gaat (1300 voor Christus), is de kwaliteit van de wijnbouw pas in de laatste decennia echt doorgekomen.

    De meest bekende wijnen van de wijnstreek zijn de Taurasi (de Barolo van het zuiden) en de Lacrima Christi (“tranen van Christus”).
    De Fiano, de Greco en de Falanghina zijn de bekende locale druiven uit deze regio. De regio beschikt inmiddels over 4 DOCG's: de Taurasi, de Fiano di Avellino, de Greco di Tufo en de Aglianico del Taburno.

    De beste wijnen van Campánia komen uit de omgeving van de stad Avellino. De witte wijnen die uit deze streek komen, worden gekenmerkt door de aanwezige elegantie en een lichte kruidigheid. De rode wijnen uit Campánia worden voornamelijk gemaakt van de Aglianico druif en zijn in hun jonge jaren vol en krachtig en naarmate de wijn ouder wordt krijgt de wijn meer diepte en complexiteit.

     

     

  • Regio De Marken

    De Marken
    De Marken, een relatief onbekende, maar de laatste jaren in populariteit stijgende regio, is rijk aan natuurschoon, prachtige stranden en bovendien een heerlijke traditionele keuken. De Marken, gelegen aan de Adriatische Zee, ten zuiden van de Emilia-Romagna, ten noorden van de Abruzzen en ten oosten van Toscane, worden gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap. 

     
    De bekendste wijn uit de Marken is ongetwijfeld de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi, een lichtvoetige, droge en fruitige wijn. Bij Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto, het zuidelijkste deel van de Marken, wordt de Rosso Piceno Superiore DOC gemaakt. De druiven voor de ‘gewone’ Rosso Piceno DOC mogen in een groter gebied geproduceerd worden. 
     
    In verhouding met andere Italiaanse regio’s wordt er in de Marken nog steeds weinig geëxperimenteerd met internationale druivenvariëteiten. De nadruk ligt op de inheemse variëteiten, waar mooie resultaten mee geboekt worden.
     

     

  • Regio Friuli

    Friuli

    Regio Friuli
    Friuli ligt in het noordoosten,  tussen Venetië, Slovenië, de Alpen en de Adriatische Zee. Het bevat bergen, een kuststreek, heuvels en diverse vlakten.

    Voor de wijnbouw kent het mooie kleihoudende bodems, en natuurlijke de hooggelegen gebieden. Friuli heeft mooie rode wijnen, maar staat vooral bekend om de hoge kwaliteit van witte wijn. In totaal heeft Friuli 11 DOC(G)'s, waarvan 2 DOCG's, de Ramandolo en de Picolit.

    De wijnen uit Friuli danken hun karakter aan de bodem. Vroeger stond deze onder water, waarna aarbevingen de grond omhoog duwden waardoor heuvels van mergel, zand en klei ontstonden. Tegelijkertijd gaven de gletsjers uit de Alpen grind, zand en kiezels en zo ontstond de bijzondere bodem in Friuli. Op sommige plaatsen ook rijk aan ijzer. Daarnaast vormen de bergen een bescherming tegen de koude noordelijke winden, wat in combinatie met het verzachtende effect van de zee een ideaal klimaat voor wijnbouw geeft.

  • Regio Lombardije

    Regio Lombardije
    Lombardije ligt in Noord-Italië en wordt begrensd door de Alpen in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. Het gebied is bij toeristen vooral bekend om de meren Como en Maggiore. Uit dit gebied komen de beste mousserende wijnen van Italië. Deze worden gemaakt in Franciacorta en Oltrepò. 

     
  • Regio Piemonte

    Regio Piemonte

    Regio Piemonte
    Ten zuiden van Valle d’Aosta ligt Piemonte, wat letterlijk ‘aan de voet van de berg’ betekent. Piemonte, een groot gewest waarvan Turijn de hoofdstad is, ligt tussen verschillende bergketens ingesloten. Aan de noordzijde en westzijde wordt de regio begrensd door de Alpen, aan de zuidkant door de Alpi Ligure die de regio daarmee beschermen tegen het zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat.

    Al in de oudheid werd er in Piemonte wijn verbouwd, binnengebracht door de Grieken via de havens van Ligurië. Sindsdien is Piemonte als wijnregio uitgegroeid tot één van de belangrijkste van Italië met maar liefst 12 DOCG’s op haar naam! Voorts telt de regio nog eens 46 DOC’s die samen met de DOCG’s verantwoordelijk zijn voor 60% van de totale wijnproductie in Piemonte. Een uitzonderlijk hoog percentage in Italië. De regio heeft geen IGT’s.

    Op een oppervlakte van circa 60.000 hectare zijn uiteenlopende druivenvariëteiten aangeplant, het overgrote deel van inheemse oorsprong. De belangrijkste en internationaal bekendste druivenvariëteit is ongetwijfeld de Nebbiolo

  • Regio Puglia

    Puglia

    Regio Puglia
    Puglia, de regio die de hak van de Italiaanse laars vormt, was ooit vooral bekend om zijn enorme productie van loodzware rode wijn die geëxporteerd werd om te worden versneden met wat minder goed gelukte oogsten in koelere landen. Zelfs vandaag de dag valt nog minder dan 5% van de productie onder een DOC. 

     
    Puglia is nog altijd één van de grootste druivenproducenten van Italië maar sinds eind jaren 90 is er sprake van een zeer positieve evolutie. Inmiddels staat de wijn in Puglia zeer goed bekend en blijken de authentieke druiven zoals de Negroamaro en de Primitivo druif zeer goed in de smaak te vallen. Bekende gebieden zoals Salice Salentino en Manduria leveren tegenwoordige mooie en nog goed betaalbare wijnen, waarbij deze druiven nog steeds garant staan voor volle smaken.
     
  • Regio Sardinië

    Regio Sardinië

    Regio Sardinië 
    Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt. De wijnstok is door de Phoeniciërs geïmporteerd. Zij hebben zich als eerste gevestigd aan de kustgebieden en maakten gebruik van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten.  Lange tijd is er een lage kwaliteit wijn verbouwd, echter is deze achterstand ruimschoots ingehaald. Inmiddels is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië. Twintig jaar geleden was de productie van wijn goed, maar werd de wijn vaak buiten Sardinië verkocht. De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië.

    Sardinië heeft een warm en Mediterraan klimaat en het kan er soms zeer droog zijn. Er is zoveel wind op het eiland dat er extra maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de wijnstokken niet beschadigen en breken. De bodem bestaat voor het merendeel uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente. Een zeer goede ondergrond voor wijn.

  • Regio Sicilië

    Sicilie

    Regio Sicilië

    Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse zee. Het ligt ten zuidwesten en helemaal onderaan van de Italiaanse laars op de wereldkaart. Een oude Griekse naam luidt: het eiland met de drie punten.
    Sicilië werd in de loop van de jaren vele malen aangevallen door verschillende volkeren,  waaronder Feniciërs, de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, Normandiërs en de Arabieren. Hierdoor heeft het eiland aspecten van de diverse culturen in zich.

    Wijn Sicilië

    Het eiland is superbekend onder mensen die de Italiaanse wijnen appreciëren omdat Sicilië gewoonweg een van de grootste wijnleveranciers is van heel Italië.
    Het landschap is groen en warm gedurende het gehele jaar, wat ideaal is voor de druiventeelt. Op het eiland bevindt zich de vulkaan Erna. Rond de vulkaan is de grond zeer goed voor het kweken van druiven en andere fruitsoorten.

    De laatste tientallen jaren is de kwaliteit van de wijnproductie enorm toegenomen.

  • Regio Toscane

    Regio Toscane

    Regio Toscane
    Toscane, het hart van Italië, waar de wortels liggen van de beschaafde cultuur, van de Italiaanse taal en van de kunst in het bijzonder. De Etrusken noemden het land Etruria en begonnen er met de wijnbouw. In de Middeleeuwen groeide de machtige invloed van Florence en werd daar in de 13e eeuw het eerste gilde van de wijnhandelaren opgericht. Het waren de adellijke families Antinori en Frescobaldi die in de 14e eeuw de wijnbouw en –handel tot een belangrijk economische activiteit in Toscane maakten.
    Uit de prachtige heuvels van Toscane, met z’n cipressen en olijfbomen, wordt tegenwoordig zo’n 3 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Daarbij is Sangiovese de meest kenmerkende wijndruif uit de regio. Bekende ´klassiekers´ uit deze regio zijn de Chianti (Classico) en de Brunello di Montalcino.

  • Regio Trentino Alto Adige

    Regio Trentino Alto Adige
    Ten zuiden van Oostenrijk ligt de regio Trentino Alto Adige. Alto Adige is het noordelijke gedeelte en wordt ook wel Süd-Tirol genoemd. Trentino ligt daaronder en grenst bij het Garda meer aan de regio Veneto. 

    Alto Adige is niet de originele naam van deze regio, aangezien een groot deel van dit gebied voor de tweede wereldoorlog nog bij Oostenrijk hoorde. De inwoners van de regio waren in het begin ook niet blij om bij Italië te horen, hierdoor is ook het hele gebied twee-talig. Niettemin vallen alle wijnen vallen onder de Italiaanse restricties.
     
    Door de combinatie van grond, water en klimaat, is dit bergachtige gebied met de hoge ligging van de wijngaarden met de terrassen ideaal voor de wijnbouw. De ondergrond van deze terrassen bevat kalk met een bovenlaag van grind, zand en klei. Deze bodem is ideaal voor witte druivenrassen, echter zijn de blauwe druiven nog in de meerderheid. De blauwe druiven staan voornamelijk aangeplant in de warmere, wat lager gelegen wijngaarden die merendeels op het zuiden zijn gericht.
     

     

  • Regio Umbrië

    Regio Umbrië
    Umbrië ligt in het midden van Italië en staat bekend als het groene hart van Italië. De regio wordt door de Apennijnen doorkruist en kent een zacht mediterraan klimaat. Umbrië grenst aan Toscane, Lazio en De Marken.

    De regio is zeer geschikt voor de wijnbouw. Het zachte klimaat, de heuvels en de grond van klei en kalk maakt dat hier al duizenden jaren wijn wordt gemaakt. Toch is lange tijd één van de kwaliteitswijnen van Italië, de Montefalco di Sagrantino, geen brede bekendheid in de wereld. Sinds enkele decennia is dat veranderd en wordt de Sagrantino alom gewaardeerd. Inmiddels kent de regio 2 DOCG wijnen (waaronder Sagrantino di Montefalco) en 13 DOC wijnen.

  • Regio Veneto

    Veneto

    Regio Veneto
    Veneto is één van de belangrijkste wijnregio’s van Italië en in volume qua DOC wijnen de grootste. Rond 8 miljoen hectoliter wordt van de 40 druivenrassen geproduceerd en een kwart hiervan heeft de DOC status. Bijna een vijfde van alle Italiaanse kwaliteitswijn. Bekende wijnen zoals Prosecco, Bardolino, Soave en de Valpolicella wijnen, waaronder de topper Amarone komen uit Veneto.

    Veneto strekt zich uit tussen het Garda meer in het westen, Venetië in het oosten en grenst aan Friuli in het noorden. De wijngaarden op de hellingen zijn meestal op het zuiden gericht en worden door de Alpen tegen de zeer koude noordenwind beschermd. De grond is morene aan het Gardameer, bij de Voor-Alpen vooral verweerd gesteente van de Dolomieten en op de vlakten vruchtbare akkers en slib-land.